Haos cu panourile fotovoltaice pentru români. Aceste firme își dau cu pumnul în cap, mare greșeală

de: Mădălina Bahrim
09 10. 2023

O situație inedită se ivește de pe piața energiei, mai exact dinspre zona panourilor fotovoltaice.

Este vorba despre situația în care se regăsesc mai multe firme ce s-au trezit cu stocuri uriașe de panouri fotovoltaice, stocuri pe care nu mai știu acum cum să le gestioneze.

Este vorba despre mai multe firme din Iași care se află pe lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a se ocupa de montaj în cadrul popularului program național Casa Verde.

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg

Știm cu toții, și așa au știut și aceste firme, că programul se bucură de un real succes în rândul românilor. Oamenii dau buzna la fiecare ediție și numărul solicitărilor este unul uriaș.

Tocmai pentru a le face față, firmele respective s-au pregătit temeinic. Administratorii au dat undă verde la constituirea unor stocuri imense de panouri fotovoltaice, stocuri ce zac astăzi neconsumate, din păcate. Se pare că pariul făcut de antreprenori nu a fost unul câștigător sau putem spune la fel de bine că socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea din târg. Află de aici cât sunt de periculoase panourile fotovoltaice

De ce au rămas firmele cu stocuri imense de panouri fotovoltaice?

De vină nu sunt consumatorii, interesul acestora fiind probabil la fel de ridicat în rândul lor, ci o decizie a Curţii de Apel Oradea care a determinat Administraţia Fondului pentru Mediu să suspende programul.

Vezi aici cum se schimbă legea prosumatorilor din România

„AFM la comunicare este zero. Greu reuşim să luăm legătura cu ei. Sunt beneficiari cărora le expiră în doar câteva zile termenul de verificare a dosarelor, acele 30 de zile, iar de când s-a suspendat programul noi încercăm să luăm legătura cu AFM ca să ştim dacă putem să dăm un status dosarului sau nu.

Dacă nu le dăm un status în 30 de zile ei riscă să piardă finanţarea. Acum nu ştim ce să facem, sunăm la AFM, dar fără succes. Beneficiarii ne sună la rândul lor, nu ştim ce să le spunem. Nu mi se pare firesc”, a ținut să explice Ionuţ Chiriac, administratorul firmei Sun Power Center din Iaşi, citat de newsweek.ro.